Kopi luwak – czyli najdroższa kawa świata z Indonezji

wulkany na Bali

Najdroższa, najrzadsza, najpyszniejsza – tak właśnie określana jest kawa kopi luwak, która produkowana jest w Indonezji https://duabenua.com/pl/. Jak powstaje i czy rzeczywiście jest taka wspaniała, jak się o niej słyszy?

Produkcja Kopi Luwak

Kawa ta swoją wyjątkowość zawdzięcza głównie temu, że jest produkowana z odchodów zwierzęcia zwanego cywetą. Tak nie przesłyszeliście się. Zwierze te żyje w Indonezji i przypomina krzyżówkę kota i wiewiórki. Jego ulubionym przysmakiem są dojrzałe owoce kawowca i to właśnie nimi żywi się w dużej mierze. Podobno cywety potrafią wyselekcjonować najlepsze owoce, czyli takie, które chowają w sobie najwyższej jakości ziarna kawy. Nie da się więc odmówić sprytu tym uroczym zwierzętom. Później można się domyślać dalszego procesu powstawania najdroższej kawy świata. Miąższ jest trawiony w przewodzie pokarmowym cywety a ziarna, które są tylko delikatnie sfermentowane, są wydalane z jej organizmu. Ziarna pozyskane w taki sposób są zbierane, czyszczone i wysyłane do palarni, gdzie po wypaleniu będą całkowicie zdatne do spożycia.

Jak smakuje kopi luwak?

Z pewnością jesteście ciekawi, jak musi smakować kawa pozyskiwana w tak oryginalny sposób. A więc mówi się, że ziarna dają kawę o delikatnym i pełnym smaku aromacie. Dzięki kwasom żołądkowym cywety kawa jest pozbawiona goryczy oraz kwaskowatości a jej smak jest słodki i przypomina czekoladę lub karmel.

Cena najdroższej kawy świata

Kilogram tego specjału może kosztować nawet od 2 do 4 tysięcy złotych. Można ją też dostać w nielicznych restauracjach i kawiarniach a cena filiżanki może wynieść ponad 300 zł. Cena jest tak wygórowana, ponieważ rocznie można zebrać jedynie ok. 300 – 400 kg tej kawy.

Niektórzy wyczuli w produkcji kopi luwak pomysł na biznes. Hodowanie cywet w klatkach po to, aby produkowały kawę, staje się coraz bardziej popularne i doprowadza do cierpienia tych zwierząt i pogorszenia smaku kawy. Cywety są przekarmiane kiepskiej jakości kawą, co w rezultacie prowadzi do tego, że nie jest ona już tak dobra, jak ta produkowana przez zwierzęta żyjące w naturze.

Dodatkowo staje się ona coraz łatwiej dostępna, co wpływa na zmniejszenie się ceny na kilogram tego przysmaku. Kupienie kawy, która pozyskiwana jest w naturalny sposób, a nie na skale przemysłowa jest coraz cięższe, przez co kopi luwak traci z roku na rok swojej wartości.

Czy kupić najdroższą kawę świata?

Jeśli jesteś smakoszem kawy i potrafisz odróżniać od siebie różne smaki i rodzaje, to odpowiedź brzmi tak. Smak kopi luwak docenią osoby, które mają wiedzę na temat kaw i są prawdziwymi smakoszami. Dla osób, które na co dzień zadowalają się kawą ze sklepu i zwyczajnie się nią nie pasjonują, może to być zbędny wydatek.

Dodaj komentarz